Gillar Hultqvist kärnvapen på svenskt territorium?

Torbjörn Wikland, fib.se

Jag har med stort intresse läst vad USA:s försvarsminister James Mattis skrev till Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist den 25 augusti. Nato, säger han, kommer inte att förnya ”Enhanced Opportunities Program” (EOP) för Sveriges del om Sverige slutgiltigt skriver under (ratificerar) FN-konventionen om kärnvapenförbud. EOP kallas i etablerade media också för guldkortet till Nato. Det är en slags klapp på axeln till stater som är väldigt lojala mot Nato och därför bl.a. tillåter Sverige att sitta med vid olika förhandlingsmöten inom Nato.

Den FN-konvention om kärnvapenförbud som antogs av 122 FN-medlemsstater under stort jubel i FN:s generalförsamling i juni skapar stor oro i USA:s militära och politiska ledning. USA:s grundläggande krigsfilosofi sedan länge är att aldrig (observera aldrig!) tala om när man har flygplan, fartyg eller markbaserade utrustning bestyckade med kärnvapen. När därför försvarsminister Hultqvist uttalar att USA ”väl känner till Sveriges hållning i frågan om kärnvapen” är det ett försök att smita förbi det faktum att Sverige helt saknar möjligheter att påverka USA i denna fråga. Det är klart att Ryssland inser detta och därför räknar med att kärnvapen kommer finnas/ transporteras över Sveriges yta den dag det blir krig på riktigt och kanske skickar kärnvapen över Sverige. Just därför är det viktigt att påminna om vad de tidigare ledande socialdemokraterna Maj-Britt Theorin och Pierre Schori ville få regeringen att markera i januari 2016:

Sverige kommer aldrig att ge tillstånd för någon utomstående makt att använda landets territorium och resurser för fientliga eller hotfulla handlingar riktade mot andra länder, ej heller tillåta införandet av kärnvapen eller andra massförstörelsevapen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *