Två viktiga artiklar

Sven Hirdman, tidigare ambassadör i Moskva och statssekreterare i Försvarsdepartementet och Rolf Ekéus, tidigare ambassadör i Washington, har skrivit en artikel i tidskriften Kvartal och som publicerats på Alliansfrihetens hemsida. De gör en genomgång av vad som skett med svensk säkerhetspolitik sedan 1990-talet. De anser att Sverige är i ett utsatt läge vid en stormaktskonflikt. De avslutar med orden
Sverige bör inte agera så att vi inger Ryssland anledning att befara att vi avser gå med i NATO och därmed förbereda ett krig mot detta land. Vi bör följaktligen inte heller inge USA förväntningar om detta.
Svenskt medlemskap i NATO inte vägen framåt

145 diplomater och generaler från öst och väst varnar för det spända läget och faran med uppsagda nedrustningsavtal i ”The Times”. Stefan Lindgren sammanfattar på Nyhetsbanken.
En grupp som kallas ”Nätverket för europeiskt ledarskap” (European Leadership Network) och består av tidigare ryska och västliga diplomater har publicerat en artikel i brittiska Times där de uppmärksammar risken för ”verklig militär konfrontation”.
Diplomater för fred

De avtal som skyddat oss alla i 30 år är borta eller under upplösning. Även om vi skiljer oss åt när det gäller orsakerna till krisen förenas vi av oro för den växande risken, för att våra länder oavsiktligt skulle kunna råka i en militär konflikt som ingen vill ha, genom olyckshändelse eller felberäkning.” 145 tidigare ministrar, ambassadörer och generaler från Ryssland, Förenta staterna och Europa har skrivit under dokumentet. ”Det är ovanligt att ledande ryska och västerländska säkerhetsexperter engagerar sig, än mindre att de hittar en gemensam grund”, skriver gruppen.

1 reaktion på ”Två viktiga artiklar”

  1. Rolf Hammarskiöld

    I en artikel den 13 december 2020 rådde Sven Hirdman Sverige att likt Finland utveckla sina politiska kontakter med Ryssland. Sedan dess har Finland vänt Ryssland ryggen, varpå Sverige gjorde detsamma, som en följd av Rysslands agerande. De båda ländernas ansökan om medlemskap i NATO har dock skett utan antydan om krigsförberedelser. Istället har Kreml svarat för krigshot i ord och handling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *