Artikel av Björn Backengård

Sverigedemokraterna och Nato

I november i år har Sverigedemokraterna Landsdagar, alltså partiets högsta beslutande organ, och vi kan vänta motioner för Natomedlemskap. Partiets officiella linje i nuläget är Nej till medlemskap i Nato, men partiet har ändrat sig i andra frågor och många i partiet vill gå med i Nato.
För närvarande vill fyra partier dra in Sverige i Nato. Antal platser för dem i riksdagen är så här:
Moderaterna: 70
Centerpartiet: 31
Kristdemokraterna: 22
Liberalerna: 19
Summa: 142

Av riksdagens 349 platser har de alltså mindre än hälften. Men det här kan ändras efter valet 2022, framför allt för att Sverigedemokraterna kanske svänger. De ser ut att vackla i frågan om Nato. De har nu 62 platser i riksdagen.

Värdlandsavtalet 25 maj 2016

Innan värdlandsavtalet godkändes av riksdagen hade tre kritiska motioner lämnats in, vilka avvisade avtalet eller begärde att det skulle skjutas upp i väntan på utredning. En av motionerna kom från fyra sverigedemokrater.
Motioner och resultat från omröstningen kan ses här:
http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/samforstandsavtal-om-vardlandsstod_H301UF%C3%B6U4
Där finns både 1=Förslag och 4=Beslut. 1 ger tillgång till motionerna. 4 visar omröstningarna i tabeller.

Sverigedemokraterna gjorde ett underligt intryck i riksdagen då det var fyra omröstningar i olika delfrågor. De röstade för sin utmärkta motion, som bland annat sade Nej till värdlandsavtalet, men sedan röstade de Ja till avtalet. Se länken ovan. Detta hängde ihop med uppmärksammad turbulens i partiet dagarna strax före omröstningen.
I riksdagsdebatten före omröstningen talade sverigedemokrater flera gånger mot avtalet. Se till exempel följande utmärkta inlägg från en debatt mellan Björn Söder (SD) och Peter Hultqvist, två minuter:
http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/debatt-om-forslag/samforstandsavtal-om-vardlandsstod_H301UF%C3%B6U4?did=H301UF%C3%B6U4&start=10500&end=10621
(Om det blir problem så att visningen börjar redan vid starten av dessa fem timmar debatt, så använd att vårt inslag börjar vid tiden 2:55:00.)

Kan SD byta till Ja för Nato?

Hos Sveriges Radio läste vi 1 juni 2016 att riksdagsledamoten Sven-Olof Sällström (SD) vill ändra partiets hållning till Nato. Han konstaterar att många av Sverigedemokraternas väljare har samma åsikt: I en Sifomätning säger 54 procent av dem ja till Nato.
Det gör ju att jag, som har samma åsikt som de väljarna, känner att jag har starkt mandat för att inifrån partiet försöka förändra vår hållning, så att deras åsikter blir representerade i vår praktiska politik.
Samma månad skrev också DN om att Natofrågan splittrar sverigedemokrater. I en ledare i tidningen VLT 15 februari 2019 funderar man så här:
Taktiskt finns klara fördelar för SD att byta åsikt om Natomedlemskap. Svårare för andra att anklaga SD för att gå Rysslands ärenden, lättare att samtala med M och KD. Hårdföra Nato-motståndare och ryssvänner har lämnat partiet, en hel del SD-väljare kan tänka sig medlemskap.

Umgås mer

Därför, börja umgås lite mer med bekanta som är sverigedemokrater. Det kan vara bra med lite extra diskussioner om Nato i partiet inför omröstningar i november.

Björn Backengård

3 reaktioner på ”Artikel av Björn Backengård”

 1. För att påminna sverigedemokrater har jag nu sänt till 265 lokala avdelningar inom partiet mejl med följande text:

  – – – –
  Landsdagar och Nato

  Hej

  I november har Sverigedemokraterna Landsdagar. Sverigedemokraterna säger Nej till medlemskap i Nato, men vi kan vänta oss motioner som vill ändra på det.

  De som vill behålla partiets inställning om Nej till Nato-medlemskap bör förbereda sig inför omröstningar om Nato i november. De bör redan nu ta diskussioner med Nato-vänner i partiet. Vid val av ombud, som alltså får rösta vid partiets Landsdagar, bör inställningen till Nato-medlemskap spela roll.

  Nato styrs av Pentagon vars mål är militär kontroll av både Väst- och Östeuropa. För närvarande bedriver Nato-landet Turkiet i Syrien verksamhet som starkt måste kritiseras. I stället för medlemskap i Nato bör vi hävda vår rättighet som suveränt och neutralt land.

  Här är en artikel hos Riksföreningen Nej till NATO med rubriken ”Sverigedemokraterna och Nato”:
  http://www.nejtillnato.se/

  Hälsningar
  Björn Backengård
  Hjalmar Bergmans Gata 56
  422 52 Hisings Backa

  – – – –

  Flera har redan svarat att det ska vara år 2021 i november. Kan vara bra för då har de i god tid uppmärksammats om frågan, och vi har mer tid på oss att diskutera med dem.

  I ett svar stod detta:

  ”Tack för att du uppmärksammar mig på debatten. Partiet har i nuläget ställningen nej till nato mycket riktigt och vid varje landsdagar brukar det komma en och annan motion från medlemmar/ombud om att vi bör överväga det motsatta. Vi har dock inget Landsdagar i år utan först 2021 (det inträffar endast vartannat år).

  Personligen håller jag med partiets nuvarande ställning och tycker det är bra att ni uppmanar nej-sägare till Nato att ta snacket med en sverigedemokrat över en kaffe”

  Och i ett annat så här:

  ”Min personliga åsikt som nationalist är att Sverige ska förbli utanför Nato. Men att samarbeten är av godo, i synnerhet med Finland, men också med självständiga nationer som är med i Nato. För mig handlar diskussionen inte om att vara för USA eller Ryssland, utan för mig handlar det om att Sveriges intressen vaktar vi och sörjer bäst om själva. Tror det är ett rimligt förhållningssätt stater emellan att man såklart samarbetar men att man har respekt för att inte lägga sig i varandras nationella intressen.”

 2. Pingback: Konsekvensnalys – Bra taktik för Sverigedemokraterna att byta åsikt om Nato?

 3. Karolina Persson

  Ni ”nationalister’ som vill bevara Sverige svenskt, har nog glömt att det är invandrare i det förflutna som byggt upp svensk välfärd när lata svenskar inte vill ta skitjobben. Vi kanske också borde peka ut samefrågan. Lämna tillbaka norra Sverige till samerna kanske? Så nu är ni beundrare av Putin. Kanske förtjänar Sverige att bli bombat och invaderat av Ryssland så att även Sverige avnazifieras. För det verkar som det finns många nazister i Sverige.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *