Debatt-artikel

Jens Stilhoff Sörensen – ”Det centrala glöms bort i hatet mot Trump och Putin”

Med helt nya kärnvapensystem, brutna nedrustningsavtal och diplomatiska förbindelser och två pågående proxykrig är säkerhetsläget mellan USA och Ryssland sämre än på mycket länge. Vi är nere på kallaste krigsnivå. Men det är som om politiker och massmedia i såväl USA som Europa inte förstår allvaret i detta eller de risker det medför. Hatet mot Trump och Putin i kombination med fokus på den egna prestigen tycks överträffa omsorgen om vår globala säkerhet.

Oavsett vad man tycker om Trump som person, om Putin eller Ryssland, så bör man höja blicken från ideologiska eller personliga prestigepositioner. Ett amerikanskt diplomatiskt närmande och en säkerhetspolitisk dialog med Ryssland utgör inget hot mot Europa eller Nato. Det ligger i vårt gemensamma säkerhetsintresse att ha en god relation till Ryssland.
Här kunde även Sverige ha spelat en utrikespolitisk roll ungefär som i gamla tider. Detta innebär inte att Sverige inte samtidigt ska hålla sig med ett fungerande försvar. Tyvärr har man valt brända broar i båda avseenden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *