Säkerhetspolitik lämpar sig inte för sannolikhetsbedömningar

Lars Ingelstam tekn dr i matematik, f d planeringsforskare vid FOA, chef för Sekretariatet för framtidsstudier och professor i Teknik och social förändring menar att säkerhetspolitiska beslut passar dåligt för sannolikhetsbedömningar. Försvarsplanering kräver långsiktighet.

svd.se – ”Sparkade generalen har rätt om försvaret”

”Försvarssektorn, från försvarsministern och nedåt, förpliktar sig att inte lägga sig i utrikespolitiken, särskilt gentemot Ryssland. Våra relationer dit är svåra nog ändå, och måste innefatta diplomati, handel, kultur, utbildning, turism, vänorter och mycket annat, plus i dagsläget EU:s sanktioner och hur vi ska förhålla oss till en bekymmersam utveckling av mänskliga rättigheter. Allt detta blir svårare om Försvarssektorn anser sig tvungen att i ett allt högre tonläge framställa Ryssland som allmänt opålitligt och en hotfull fiende. Bättre då göra som Finland: inte mucka gräl i onödan, tänka och handla beslutsamt, föra samtal och söka samarbete.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *