Nej till kärnvapen

I år tilldelas Den internationella kampanjen mot kärnvapen, Ican, Nobels fredspris. Det är ett viktigt och glädjande beslut. Inte minst när USA och Nordkorea hotar varandra med kärnvapen. Detta sker samtidigt som FN antar en resolution om förbud mot kärnvapen. Sverige var en av de drivande länderna bakom resolutionen.

Priset ligger med andra ord rätt i tiden. Över 80 procent av svenska folket vill att regeringen och Sveriges riksdag ratificerar avtalet. Men vi har hamnat i en märklig situation där riksdagsmajoriteten (och inte minst vår försvarsminister Peter Hultkvist) tillsammans med de dominerande massmedia motsätter sig att Sverige ratificerar avtalet.
För bara några år sedan hade det varit en självklarhet att Sverige skulle ratificerat FN:s förbud mot kärnvapen. Nedrustning och avskaffandet av kärnvapen har varit en svensk paradgren i internationell politik. Orsaken heter Nato. USA har satt tummen i ögat på Sverige och hotar med att Sverige kan förlora sin särskild gynnade status om vi ratificerar avtalet.

Jag hoppas att den borgerliga oppositionen, regeringen och försvarsministern, ledarskribenter, journalister och opinionsbildare tänker om och tar sitt förnuft till fånga och inser det allvarliga i ett kärnvapenkrig. Eller är det så att minnet av de fruktansvärda konsekvenserna av USA sprängningar av atombomberna över Hiroshima och Nagasaki har förbleknat så pass mycket att de inte inser vad ett av ett kärnvapenkrig innebär?

Jan Fredriksson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *