Sifo-undersökningen om värdlandsavtalet

Utdrag ur artikel om Sifo-undersökningen i februari 2016 om värdlandsavtalet med Nato som visade att 56-57% var mot avtalet. Hälften av de tillfrågade kände inte till det. Omröstningen i riksdagen hölls tre månader senare, i maj 2016.

Information om Sifos undersökningsresultat publicerades i: FiB Nr 4/2016, Svenskarna säger nej till NATO och i ETC 20160401 Kommer partieliterna köra över den folkliga opinionen? Men de dominerande svenska massmedia, TT, SvT, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen negligerade information om Sifos undersökning av värdlandsavtalet.
Allmänheten fick därmed inte veta att värdlandsavtalet med NATO godkändes i Sveriges riksdag maj 2016, utan folkligt stöd – bara 26-27 % stödde avtalet!
Massmediernas underlåtenhet att publicera Sifos opinionsundersöknings resultat, misstänks ha påverkat omröstningsbeslutet i riksdagen till förmån för avtalets godkännande! Eftersom värdlandsavtalet blev godkänt i Sveriges Riksdag maj 2016 i strid med folkviljan, borde det återkallas.

Läs hela artikeln >>

2 reaktioner på ”Sifo-undersökningen om värdlandsavtalet”

 1. Stefan Andersson

  Man kan lägga till att medierna däremot tyckte att en SOM-undersökning som visade på fler som ville att Sverige skulle gå med i Nato än som sa nej, var värd att rapportera om. Det var i början av maj 2016, ca 3 veckor innan omröstningen om värdlandsavtalet i riksdagen. Man hade rubriker som – ”Stöd för Nato-medlemskap nu större än motståndet” – och sa att –
  ”För första gången är fler svenskar för ett Natomedlemskap än emot, visar den senaste SOM-undersökningen.” –
  Men om man tittade närmare på detta så hade SOM-institutet gjort sin undersökning på hösten 2015. Och det fanns färskare undersökningar, av Ipsos i december 2015 och i mars 2016, som visade ungefär samma siffror som tidigare, ca 50% nej och ca 30% ja. Detta nämndes inte i mediernas inlägg i början av maj. Ohederligt. Detta kan också ha påverkat omröstningsbeslutet i riksdagen.
  https://wp.me/pA19Z-1pK

  1. Korrekt beskrivning av den vilseledande argumentering om att majoritet av opinion var för Nato medlemskap när det var precis tvärtom.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *