Var Rysslands invasion oprovocerad?

Kritikern av USA:s utrikespolitik Noam Chomsky påtalade nyligen: Varje gång Rysslands intervention i Ukraina nämns i media måste det stå att den var ”oprovocerad”. Anledningen till detta, säger Chomsky, är att ”den var massivt provocerad och det vet de”.

Här en ofullständig lista på provokationer:

 • Tvärs emot alla löften från 1990-91 har väst flyttat fram Nato till Rysslands gränser, därtill skrotat avtal om begränsning av missiler intill gränserna och håller kontinuerligt provokativa övningar nära ryskt territorium.
 • USA och EU genomförde 2014 med fascisters stöd en statskupp i Ukraina, fördrev vald president och våldförde sig på folkvalda representanter. En våldsam hetskampanj mot ryssar svepte fram över landet som drev Krim att återansluta sig till Ryssland och Donetsk och Lugansk att utropa självständighet.
 • Minskavtalen 2014 – 2015 skulle ge ökad autonomi åt Donetsk och Lugansk inom Ukrainas statsbildning men Porosjenko har öppet erkänt att han undertecknade bara för att köpa tid för upprustning. I åtta år har istället Donbass-republikerna beskjutits. Och hela denna tid har Nato drillat och rustat Ukrainas armé till Natostandard och förberett krig med Ryssland.
 • Ryssland har envist kämpat för Minskavtalens implementering och väntade därför till två dagar före starten av sin militära operation 24 februari med att erkänna Donbass-republikernas självständighet. Då hade Ryssland i tre månader arbetat för att få tillstånd samtal om ömsesidiga säkerhetsgarantier men fått förhandlingsdörren slängd i ansiktet. Om Ryssland vill ha färre missiler vid sina gränser ska de få fler, sa Natos generalsekreterare Stoltenberg.
 • Zelenskij hade förespeglats medlemskap i Nato och återtagit löftet att inte skaffa kärnvapen. Biden uttalade redan januari 2021 stöd för återerövring av Krim och Donbass-republikerna.
 • Nu erkänner Biden att syftet med kriget är att försvaga Ryssland och störta dess president! Därför lät man Zelenskij offentligt hotas till livet av fascister han har i sin närhet om han gjorde minsta förhandlingseftergift till Ryssland. Kriget ska eldas på, Ukraina offra sina soldater och få nya vapen för att hålla lågorna vid liv.
 • Att hävda att kriget var oprovocerat strider således mot dokumenterade fakta. Återstår att se om denna text kan publiceras i åsiktsfrihetens namn trots de påbjudna russofobiska doktriner som predikas från maktens krigstribuner.

Ulf Bjerén

Artikel är refuserad av Sydöstran.

6 reaktioner på ”Var Rysslands invasion oprovocerad?”

 1. Jag undviker massmedia pga all propaganda, åtminstone vad gäller utrikespolitik, och särskilt nu med kriget i Ukraina, och detta är första gången jag läst något som faktiskt är sant vad gäller kriget. Dock inte förvånande att artikeln inte publicerades.
  Går man tillbaka ca 8 år så skrev massmedia fritt om korruptionen och nazisterna i Ukraina (In Ukraine, the US is dragging us towards war with Russia, 13 May 2014, The Guardian.com) — märkligt hur inget av det nämns nu. Åtta år av beskjutning av den ukrainska armen mot den rysk-talande befolkningen i östra delarna av Ukraina där ca 14 000 satt livet till är inget man man hör om längre. Majoriteten tror att Putin vaknade 24 februari och bestämde sig för att invadera sitt grannland. Och ja, han var absolut provocerad. Skulle USA accepterat ryska missiler i Mexico eller Canada!! Knappast.

 2. Rolf Hammarskiöld

  Att NATO vartefter flyttat närmare Rysslands gränser beror på att länder i Östeuropa ville bli NATO-medlemmar, inte att väst drev på. Tvärtom var många inom NATO tveksamma till en utökning. De gav motvilligt med sig t ex när baltstaterna anslöt sig. Vid tiden för kuppen 2014 var Ukraina en orolig, korrupt stat som sedan dess blivit mer demokratiskk och mindre korrupt. I utbrytarområdena Donetsk och Lugansk har repressionen däremot tilltagit. Deras autonomi har varit en chimär; inofficiellt har Ryssland varit både stridande och styrande där i nio år. Putins s k militära operation, inledd den 24/2-22, riktar sig i första hand mot ukrainare som vill vara ukrainare och i andra hand mot misshagliga delar av den egna befolkningen. Under året har Ryssland regredierat till Sovjet.

 3. Denna text innehåller många faktafel och sjuka påståenden.

  Min fråga – är nu betalda av Ryssland? Varför sprider ni Putins lögner? Vad har ni för incitament att sprida Rysslands propaganda?

 4. Rolf Hammarskiöld

  Vem vill ha ett tredje världskrig med kärnvapen? Förmodligen Putin och hans följare i Kreml. Liksom Hitler anser Putin att krig har en renande effekt. I Moskva invigdes för tre år sedan katedralen för de väpnade ryska styrkorna. Hoppla vi dör!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *