Ingen tid för avkoppling

22 april 2020

I början av mars mejlade jag till en lång rad lokala organisationer i Sverigedemokraterna och skrev:

”… De som vill behålla partiets inställning om Nej till Nato-medlemskap bör förbereda sig inför omröstningar om Nato i november [ska vara 2021]. De bör redan nu ta diskussioner med Nato-vänner i partiet. Vid val av ombud, som alltså får rösta vid partiets Landsdagar, bör inställningen till Nato-medlemskap spela roll.

I stället för medlemskap i Nato bör vi hävda vår rättighet som suveränt och neutralt land.”

I slutet länkade jag till en artikel 3 mars här hos Nej till NATO. Nyligen kom ett svar som tycks visa att hos Sverigedemokraterna är NEJ inte för alltid avgjort:

– – – – – – – – – – – – – –
”Hej Björn.
Jag ber om ursäkt för sent svar.
Tack för dina synpunkter. Frågan om Nato-medlemskap är levande och inte okomplicerad, vilket sannolikt innebär att vi kan förvänta oss spännande diskussioner i frågan.

Med vänliga hälsningar
[Namn på en vice ordförande i SD i en stad]”
– – – – – – – – – – – – – –

Vi får inte lugnt luta oss tillbaka och se månaderna rulla iväg fram till SD:s Landsdagar i november 2021. Tvärtom bör vi ha kontakt med gräsrötter i Sverigedemokraterna för att respektfullt diskutera Nato. Om det värsta händer i november 2021 blir det JA till Nato hos SD. Då får Nato-partier majoritet i riksdagen, och det är inte att hoppas på att Natomotståndare i partierna går emot partilinjer. Sverige kan bli Natos 31:a medlem.
Ingen tid för avkoppling alltså. Ta reda på hur du når folk lokalt hos Sverigedemokraterna.

Björn Backengård

Se också – Våra uppgifter