Städa upp hos Nej till NATO!

1. En röra kring organisationen

Namnet är ”Riksföreningen Nej till NATO”, ofta ”Föreningen Nej till NATO”.

I tidning nr 4, 1 maj 2022 heter den dock ”Riksorganisationen Nej till NATO i Sverige” och ”Riksstyrelsen Nej till NATO” och ”Riksorganisationen NEJ TILL NATO!”.

2. Viktigast just nu

Viktigast just nu är riksdagen och hur där kan uppnås att Natomedlemskapet stoppas.

Alternativ 1 är att riksdagsledamöter kräver att det eventuella Natomedlemskapet ska bli grundlag och då öppnas möjlighet till folkomröstning. V + MP räcker för att frågan om folkomröstning ska väckas. Ytterligare 75 oppositionella från S och SD räcker sedan för att det ska bli folkomröstning.

S och SD därför att partiernas svängning till Ja för Natomedlemskap gjordes hastigt på möten i partistyrelser, och det finns säkert opposition mot vad som hände.

Alternativ 2 är att tillräckligt många riksdagsledamöter kan stoppa Natomedlemskap därför att det medför överlåtelse till utlandet. Tillsammans med V + MP räcker det med 46 oppositionella från S och SD.

https://www.folkkampanjenmotnato.se/index.html#viktigtnu

Önskvärt är att försöka nå lokala organisationer inom S och SD om att de bör kalla hem sina riksdagsledamöter för samtal om NATO och folkomröstning. Samtidigt kan opinionsmöten, insändare och kännedom om flygblad ute på stan bättra på modet hos oppositionella i riksdagen.

Om vi har tur släpper inte Ungern eller Turkiet in Sverige i NATO. Vi måste dock planera för att de till slut säger Ja, men det kan dröja många månader vilket ger tid till opinionsarbete.

3. Zoom

Föredragen av Jan Öberg och Mike Powers, bland andra, förde inte nödvändigt arbete en millimeter framåt. De vände i stället uppmärksamheten bort från vad som måste göras. Fokus måste vara på vad som kan hända i riksdagen och hur vi kan påverka ledamöter i främst S och SD att verka för folkomröstning.

Nu är rutinerna för Zoom inarbetade, och Zoom finns i datorer lite överallt i landet. Då kan vi hoppas på en fortsättning med möten om vad som nu akut gäller:

 • a) Socialdemokraterna. Genom en kupp körde ett partistyrelsemöte 15 maj över beslut som troligen kongresser har tagit. Ordna ett föredrag där en socialdemokrat redogör för vad partiets linje har varit och troligen fortfarande är. Försök med Pierre Schori. Han skrev en artikel i Aftonbladet 16 maj ”Vi blev inte övertygade – vi blev överkörda”.
 • b) Sverigedemokraterna, också kupp 11 april i partistyrelse. Känt är att de tidigare ansåg att ett eventuellt Natomedlemskap ska föregås av folkomröstning. Ordna också här ett föredrag som redogör för vad partiets linje har varit och troligen fortfarande är. Försök med Roger Richthoff. Han var tidigare sverigedemokrat och satt i riksdagen.

  Oppositionella inom S och SD kan vara våra bästa vänner. Två namn nämns ovan, och jag tror att båda skulle uppskatta att få vända sig till folk i eller kring Nej till NATO.
 • c) Någon från C eller KD. Partierna svängde för bara några år sedan till Ja för NATO, men det fanns betydande minoriteter emot. Kanske går det hitta någon från dem som anser att det ska vara folkomröstning.

4. Några inom Nej till NATO måste reagera

Det finns sabotörer inom Föreningen Nej till NATO. Följande tyder på det:

 • a) Röran kring organisationens namn och styrelse.
 • b) Att några ordnar så att uppmärksamheten vänds bort från det absolut viktigaste just nu – riksdagen och S och SD och möjligheter till folkomröstning – för att i stället med Zoom vända uppmärksamhet mot annat.
 • c) Den 24 oktober bad jag Föreningen Nej till NATO om synpunkter på att ordna så att varje riksdagsledamot får boken ”Dö för NATO?” tillsammans med ett brev om grundlag och folkomröstning. Inget svar. Dock genast uppskattning från Fredsrörelsen på Orust.

Några inom Föreningen Nej till NATO måste gripa in så att personerna bakom detta avskedas. Vi har nämligen ytterst viktiga saker att klara av.

Björn Backengård, Hisings Backa

5 reaktioner på ”Städa upp hos Nej till NATO!”

 1. Hej Björn!
  Hej och tack för ditt engagemang.
  Det ska vara Riksorganisationen Nej till NATO!
  Den har en styrelse givetvis, och skillnaden måste så klart framgå. Detta kommer justeras. En del av problemen uppstod, utan att gå in på detaljer, när Rysslands militära operation startades.
  Nu kommer uppgifterna i tidningen och hemsidan vara samstämmiga.
  Det finns ju flera Nej till NATO org/föreningar, så vi måste självklart vara tydliga.
  Jag har dessvärre inte tagit del av förslaget att skicka Stefan Lindgrens utmärkta bok ”Dö För NATO”. Vilket jag anser vara ett utmärkt och mycket nödvändigt, ja tom avgörande förslag.

  Låt oss koncentrera oss på : Ett rungande Nej till ett Svenskt Natomedlemskap.

 2. Helt klart är att de flesta svenska medborgare är lättpåverkad, och skapar sig en uppfattning enbart av vad som skrivs och sägs på tv om Ryssland och nato medlemskap. Om man orkar läsa lite historia, eller bara fundera lite över vem/vilka som är den största faran mot fred i världen inser man snabbt att det är usa, usa/nato. Jämför man de krigshandlingar usa, usa/nato genomfört sedan andra världskriget mot ryssarnas dito så inser man snabbt att det är som en fotbollsmatch som slutar 97-3 till usa, usa/nato. Dessutom är det vapenindustri och andra större bolag som styr i usa. Det är dom som betalar för president och senatorers tillsättningen och sedan styr landet genom dem. Varför har usa fler än 800 st militärförläggningar i mer än 120 st länder om man är så ivrig att bevara fred i världen ? Nej, det är som en Vis man sa, ”usa har inga vänner,dom har bara intressen”. Så håll för vilken gud,s skull som helst oss utanför nato.

 3. Rolf Hammarskiöld

  Genom att skriva ”Rysslands militära operation” visar Ulf Sparrbåge att Riksorganisationen Nej till NATO har fler syften, drivna med nedskruvat tonläge.

 4. Björn Backengård

  Ett tillägg.

  Boken ”Dö för Nato?”. Varför samla in pengar så att alla i riksdagen får boken?

  Vi måste tänka igenom hur riksdagen fungerar. Det är i utskotten som riksdagsledamöter sätter sig in i särskilda frågor. När det sedan blir dags för omröstning i hela riksdagen röstar ledamöterna som deras representanter i utskotten har bestämt. Det är det normala.

  Här gäller dock något annat, nämligen att vi vill att riksdagsledamöter i allmänhet sätter sig in i Nato-frågan utan att vänta på att försvars- och utrikesutskotten tänker och bestämmer åt dem. Sedan hoppas vi att några går egna vägar, påverkar andra riksdagsledamöter och blir tillräckligt många för grundlag plus folkomröstning, eller tillräckligt många för regeringsformens kapitel 10.

  Studera regeringsformen kapitel 8, paragraferna 14 och 16, samt kapitel 10, paragraferna 1, 3 och 7.

  https://riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/kungorelse-1974152-om-beslutad-ny-regeringsform_sfs-1974-152

  De enda frågor som en typisk riksdagsledamot behärskar är de som behandlas i det utskott som han eller hon tillhör. I andra frågor vet han eller hon inte mer än vad som serveras i de stora tidningarna och radio och TV. Därför behöver vi bättra på deras kunskaper om Nato.

  Det behövs ett antal riksdagsledamöter som anser att Natomedlemskap är en så stor fråga att eventuellt medlemskap ska vara svensk grundlag och att det sedan är rimligt med folkomröstning. Om vi visar att vi har ögonen på dem, så kanske de blir fler.

  När böcker överlämnas kan dessutom anordnas en presskonferens i lämplig lokal i riksdagshuset. Den kan bli startpunkt för en ny etapp för att stoppa Natoanslutningen.

  Om det blir insamling, och pengar över, bör i annons på Nej till NATOs hemsida meddelas att överskott går till möjligheten av offentliga möten både mot Natomedlemskap och till stöd för modiga riksdagsledamöter som vågar gå en egen väg för grundlag och folkomröstning.

  1. Rolf Hammarskiöld

   Nej till NATO får kämpa hårt för att påverka riksdagsledamöter i sin riktning. Företrädare från andra sidan kan visa TV-framträdanden med Vladimir Putin, Jevgenij Prigozjin och Ramzan Kadyrov – sen är saken klar. I princip behövs inga NATO-lobbyister.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *